![](/media/lib/1/1171474995_407148-49f5aa4e408222615f48361438789f1e.jpeg)
Wirus też może być piękny
5 lutego 2007, 11:53W Centrum Nauki w Glasgow otwarto nietypową wystawę. Od 2 lutego do 30 kwietnia można tam podziwiać artystyczne "przeróbki" zdjęć różnych wirusów.
Strasi mężczyźni z niższym poziomem testosteronu umierają częściej
6 czerwca 2007, 10:03Niski poziom testosteronu u mężczyzn po pięćdziesiątce zwiększa ryzyko zgonu.
Ent to czy człowiek?
14 listopada 2007, 09:20Dede jest 35-letnim Indonezyjczykiem. Fatalny w skutkach wypadek, któremu uległ, będąc jeszcze nastolatkiem, całkowicie zmienił jego życie. Rybak zranił się w kolano, a potem jego dłonie i stopy zaczęły się pokrywać zmianami przypominającymi korzenie. Z czasem rozprzestrzeniły się one po całym ciele i uniemożliwiły wykonywanie najprostszych codziennych czynności.
![](/media/lib/24/1205140896_270453-7e4ec2bb4ca451537535ffa82de98577.jpeg)
Szczepionka dla ciśnieniowca
10 marca 2008, 09:15Szwajcarska firma biotechnologiczna Cytos wynalazła prawdopodobnie nowy środek w walce z podwyższonym ciśnieniem krwi, które zagraża bezpośrednio rozwinięciem nadciśnienia tętniczego. Wstępne testy kliniczne dowodzą, że w walce z tą niezwykle częstą dolegliwością może pomóc produkowana przez firmę... szczepionka.
![](/media/lib/29/ryz-drozdzowy-7fffe864d5c85b0d0070839c31048eab.jpg)
Zdrowy jak drożdżowy ryż
11 czerwca 2008, 16:00Zgodnie z wynikami dużych badań, które przeprowadzono w Chinach, powszechnie stosowany w tamtejszej kuchni barwnik/przyprawa – czerwony ryż drożdżowy (ang. red yeast rice) – zapobiega nowotworom i chorobom serca. Ryzyko zgonu z powodu raka spada o 2/3, szanse zapadnięcia na choroby serca o 33%, a ponownego zawału serca aż o 45% (American Journal of Cardiology).
![](/media/lib/32/99089752_653093a68c-2e8fd7161d3c0777fa45882fa80c5d3a.jpg)
Im więcej jesz, tym... więcej jesz
22 sierpnia 2008, 09:35Dlaczego z wiekiem wykazujemy coraz silniejszą tendencję do tycia? Wiele wskazuje na to, że jest to efekt niszczenia komórek hamujących łaknienie w wyniku spożywania zbyt dużej ilości cukrów.
![Szklanka mleka© Stefan Kühnlicencja: Creative Commons](/media/lib/5/1176368890_085426-c20e4d02995a4a2037b8dbc1074dd8b7.jpeg)
Klin klinem
4 listopada 2008, 03:28Próby opanowania alergii na mleko podejmowane były wielokrotnie. Najprawdopodobniej jednak najskuteczniejszym środkiem zdolnym do walki ze schorzeniem jest... samo mleko.
![](/media/lib/39/krople-kawy-15226a82a45e5fc326d4dda1a8b789cd.jpg)
Kofeinowe duchy
14 stycznia 2009, 11:12Osoby, które piją dużo kawy, mogą zacząć widzieć i słyszeć nieistniejące rzeczy. Słowem: pojawiają się u nich omamy. Ludziom wychylającym dziennie ponad 7 filiżanek kawy rozpuszczalnej zdarza się to 3-krotnie częściej niż sięgającym po jedną filiżankę (Personality and Individual Differences).
![](/media/lib/45/tyton-57cc05a8cf049d1e9ff98c3fc2ec8abc.jpg)
Tytoń w zdrowej wersji
19 marca 2009, 11:18Międzynarodowy zespół naukowców wyhodował tytoń, który wyposażono w geny interleukiny 10 (IL-10). Jest to cytokina przeciwzapalna, która hamuje wytwarzanie cytokin prozapalnych. Stąd pomysł, by wykorzystać roślinę w leczeniu chorób autoimmunologicznych i zapalnych, np. cukrzycy tupu 1. czy reumatoidalnego zapalenia stawów (BMC Biotechnology).
![](/media/lib/37/437700362_1c441a4ded-bb95784a05fae34168bca57a173bd29f.jpg)
O krok bliżej od terapii genowej
2 czerwca 2009, 22:35Badacze ze Stanów Zjednoczonych i Hiszpanii donoszą o powodzeniu eksperymentu, który może przybliżyć nas do opracowania skutecznej terapii genowej chorób człowieka. Naukowcom udało się pobrać komórki z ciała pacjenta, skorygować błąd w ich materiale genetycznym, a następnie doprowadzić je do postaci umożliwiającej wytworzenie nowych tkanek pozbawionych defektu.